fbpx

Innovatie vraagt om verandering, maar hoe?

De eerste bijeenkomst van het platform ketensamenwerking van Nyenrode was helaas weer digitaal, maar daardoor niet minder interessant. Het krachtenveld rondom de noodzaak tot innoveren en veranderen werd doorgenomen en dat leverde interessante discussies op. Vooral de presentatie van professor Jack van der Veen gaf mij een aantal inzichten, die ik graag verder met jullie wil delen. De afbeeldingen komen uit de presentatie van Jack van der Veen, en schetsen het verhaal volgens mij nog beter dan in woorden!

Wat is de uitdaging?

De uitdagingen die in de bouwsector op ons afkomen zijn enorm: verduurzamen, naar 100% circulair, tekort aan vaklieden en tegelijkertijd een enorm tekort aan woningen.

Nieuwsberichten

Waarom is veranderen noodzakelijk?

Veranderen is noodzakelijk omdat we als bouw in het algemeen ronduit slecht presteren. In elk onderzoek wordt weer aangetoond dat de faalkosten in geen enkele branche zo hoog liggen als in de onze. En de gemiddelde groei van de productiviteit in de afgelopen decennia was bijna nihil. Waarom? Korte termijn focus en geen belang om samen te werken. In het onderstaande artikel kort samengevat: “Het verdienmodel in de bouw is ruzie.”

 

Verdienmodel 

 

En veranderen gaat gebeuren!

Gegeven het grote krachtenspel is de noodzaak tot veranderen groot. En de kans is nog groter dat de deze verandering door een externe speler wordt veroorzaakt, dan door de interne spelers die zijn vastgeroest in het oude denken. Wordt de bouwsector de volgende Kodak? Komt ook bij ons een partij als Uber of Booking.com onze markt compleet op de kop zetten? Dit is misschien minder ver weg dan wij denken. Partijen als Google, Microsoft en Toyota zijn al bezig met de slimme woonoplossingen van de toekomst, met product as a service in de bouw.

 

Turbulence2

Change2

 

Waarom lukt innoveren in de bouw zo matig?

Door onze korte termijn focus richten we alle aandacht op de waan van allerdag. We zijn bezig om onze korte termijn concurrentievoordelen te beschermen (Horizon 1). Als er nog tijd over is gaan we nog even aan de slag met wat kleine verbeteringen (Horizon 2). Maar wij besteden geen tijd aan de echte veranderingen en innovaties die nodig zijn (Horizon 3).

Horizons

We moeten uit onze comfortzone. We moeten zelf willen veranderen en het anders willen doen, willen we echte resultaten boeken.

 

 

ComfortZone

En dat is lastig in een traditionele branche als de bouw. Want mensen veranderen is het moeilijkste wat er is!

 

40jaar Verandering 

 

En hoe dan wel?

Ik ben er heilig van overtuigd dat veranderen wel degelijk kan in onze conservatieve sector.

 

Einstein

 

Maar dan moeten we (en ik dus ook!) bereid zijn om te beginnen bij onszelf. Bereid zijn om 100% voor een nieuwe visie te staan en hier ook tijd en geld in te investeren.

CircleSurroundings

Proactief zijn en de wereld om ons heen veranderen daar waar wij kunnen. En dit kan vaak vaker dan wij zelf denken!

 

FanciscusVanAssisi

 

En beseffen dat hier actie voor nodig is. We blijven te vaak hangen in  mooie seminars en teksten, terwijl verandering alleen ontstaat als wij ook in actie willen komen.

 

 

 

JapaneseProverb

 

Wij geloven in de kracht van samenwerken en innoveren!

Binnen Uw Onderhoudspartner Lenferink omarmen we volledig de transitie die nodig is in de bouw, om aan de vraag van nu en in de toekomst te kunnen voldoen. En zijn we dus ook bereid om kritisch naar onszelf te kijken en zelf te starten met die gedragsverandering. Hoe moeilijk dat soms ook is!

Voor ons staat als een paal boven water dat we het niet alleen moeten willen en ook niet kunnen. De onderstaande tegeltjeswijsheid is dus voor ons veel meer dan een cliché.

AlleenGaJeSneller

 

Hoe doen wij dat dan?

  • Door te beginnen bij onszelf. We zijn al 1,5 jaar aan de slag met de principes van Covey en merken dat we juist alleen zelf bij machte zijn ons eigen gedrag te beïnvloeden.
  • Door onze medewerkers uit te dagen en de ruimte te geven om te groeien en zich te ontwikkelen.
  • Door innovatieve samenwerkingsvormen aan te gaan, waarbij we bereid zijn eerst te geven voordat we nemen. Hierbij denk ik aan:
    • De Innovatiehub Salland als ons gezamenlijke platform voor talent, kennis en innovatie
    • Onderpand, waarbij ketensamenwerking om te komen tot de optimale renovatieoplossingen voorop staat.
    • Smaak waarbij we RGS naar een hoger niveau tillen.
    • Onze samenwerkingen met een groep van gelijkgestemde bedrijven, die geen onderaannemers of leveranciers meer zijn, maar echte partners.
    • En opdrachtgevers die hun nek uitsteken en voor langdurige samenwerkingen kiezen. Zoals bijvoorbeeld Woonbedrijf ieder1, SallandWonen, Openbaar Belang, de Provincie Overijssel of de Gemeente Zwolle.
  • En vooral ook door bereid te zijn risico’s te nemen, het anders te doen dan in de boekjes staat, te falen maar dan ook te leren, waarbij de samenwerking altijd voorop staat!

SometimesYouWin2

Terug naar overzicht

Een blog van

  • Bob Lenferink
    Bob Lenferink