Nieuws
Een flinke opknapbeurt voor de Wanningstate in Zwolle!
Vlak achter het Deltion College wordt deze 11 verdiepingen hoge 55+ flat onder handen genomen door een grote ploeg aan startende en ervaren schilders van Uw Onderhoudspartner Lenferink. Op deze klus is iedereen werkzaam voor SMAAK; een samenwerking tussen Lenferink, Hegeman en Breman die resultaatgericht is (RGS). En waarbij opdrachtgever Openbaar Belang en opdrachtnemer SMAAK samen in één team spelen.
Het project
Vandaag is het vies weer. Om de regen en wind te vermijden schilderen voorman Jens en zijn ploeg aan de voorzijde van de flat. Met 11 man sterk, verdeeld over 4 verdiepingen, zijn ze druk bezig met de vloeren, muren, kozijnen en deuren. De meeste mannen zijn ondertussen al een maand bezig en Jens verwacht dat ze nu op één derde van het project zijn. Het is een tijdrovend project. Beide zijden van het complex moeten gedaan worden; alle tussenschorten verwijderen, wegens lekkage alle buitenvloeren eruit boren, schuren, lakken en schilderen. Wekelijks wordt de vaste ploeg wel geholpen door verschillende collega’s. Het gaat mede daarom ook als een speer.
“Het is een enorm leuke klus” zegt Gijs. Sinds januari is Gijs werkzaam bij Lenferink en was voorheen altijd te vinden bij particulier onderhoud. Dit is het eerste grote project waar hij onderdeel van uitmaakt. In combinatie met het grote team “is dat wel heel erg anders” zegt hij met een grote lach op z’n gezicht.
Communicatie
Constant vaklieden op je balkon. Een drilboor die overuren draait en een dichtgetimmerde lift. Het leven van een Wanningstate bewoner zou wel zwaar moeten zijn deze 3 maanden… Het tegendeel! Dankzij de proactieve communicatie van Jens en zijn team wordt ‘het grootschalige onderhoud’ van harte ontvangen. Dit blijkt wanneer een bewoner in z’n badjas glimlachend naar buiten kijkt terwijl Sahin aan het schilderen is. Zo zegt Sahin: “We maken afspraken en plannen schildermomenten met de bewoners, zodat zij zo min mogelijk ongemak van ons ervaren. Laatst wilde een vrouw plots met haar hond gaan wandelen terwijl we bezig waren, toen hebben we alles afgezet met karton zodat de hond niet tegen de natte verf aan zou lopen.” Er hangt een gemoedelijke sfeer onder de schilders én de bewoners.
Omdat het project aan beide kanten van de flat plaatsvindt is het effectiever om door de appartementen van de bewoners te lopen. In goed overleg stemmen veel bewoners hiermee in. Om hier zo netjes mogelijk mee om te gaan, wordt er niet tegelijk aan beide kozijnen en deuren geverfd, om zo tocht te voorkomen. De goede samenwerking tussen vakman en bewoner wordt ook aangemoedigd door de nieuwsbrief die bij de ingang van het complex te vinden is. Wekelijks worden er updates en vorderingen van het project door Jens vermeld. Dit creëert meer betrokkenheid met de bewoners en begrip voor het proces.
Zij instromers
Jens: “Deze ploeg is echt uitzonderlijk jong, de gemiddelde leeftijd van schilders ligt ergens rond de 40-50, maar hier zie je dat niet weer.” Dit komt volgens Jens mede door het zij-instroomtraject. Het programma waarbij je intern wordt opgeleid tot schilder, maar met een officieel diploma. Binnen dit traject is Jens een leermeester, dit houdt in dat hij meerdere startende schilders onder zijn hoede heeft.
Waaronder Benedito, ondanks dat hij al jaren en jaren ervaring heeft met schilderen heeft hij geen diploma. Hij wilde wel graag bij Lenferink werken, waardoor hij besloot om als aller eerste zij-instromer te starten. “Na wat moeizame ervaringen met andere leermeester mocht ik onder Jens werken, toen vond ik mijn enthousiasme weer terug! Ik ben nu écht bezig met het ontwikkelen van mijn werksnelheid.”
De gemoedelijke sfeer op het project, de prettige communicatie en het ijzersterke jonge team maken dit een enorm goede samenwerking. Ze zullen het wel prima vinden, maar beter weer is ze wel toegewenst! Of ze moeten het motto van Wanningstate even hanteren… ‘het zal mij een zorg zijn’.